събота, 20 октомври 2012 г.

Икономия на вода с душ и пералня в едно


Все повече проектанти се сещат как можем да използваме повторно водата, която ежедневно източваме от чешмите си, започва своя разказ популярния екологичен сайт GreenTech.BG. Тази концептуална машина, която е пералня и душ в едно, е чудесен пример за този тип на мислене.
Създадена е от четирима студенти по индустриален дизайн: Ахмет Бурак Актас, Адем Оналан, Салих Берк Илхан и Бурак Сойлемез. Казва се „Washit“ и се опитва да се оптимизира използването на вода в една очевидна област в нашето ежедневие: душа.
Дизайнът интегрира система за улавяне на отпадната вода от къпането, която улавя и филтрира потока, излизащ от душ-кабината. Това позволява на потребителите да изперат дрехите си с вода от душ, която иначе би отишла в канала.
Не бързайте да възразявате. „Washit има тройна система за филтрация (органични, химически и въглеродни филтри), серия от помпи, бойлер, резервоар за съхранение на вода и пералня. Всички те са вградени в страничния панел на душ-кабината. Потребителят може да смъкне дрехите си, да зареди пералнята, докато е в банята, и да влезе да се къпе – докато той е под душа, пералнята се грижи за прането му.
Този дизайн все още е само концептуален към момента. Идеята зад него обаче си струва и може да донесе доста ползи на ниво домакинство. Дизайнерите са изчислили, че около 150 литра вода отиват в канала за 15 минути душ, докато за едно пране са необходими около 38 литра вода. Това значи, че едно къпане може да се съчетае с четири серии пране. Не е малко!
Единственият потенцален проблем пред реализацията на продукта засега е, че думата „Washit“ (от англ. „wash it“ – пера го) носи някои негативни конотации. Но това се оправя лесно.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg