събота, 20 октомври 2012 г.

Красив мост в Бали изработен от бамбук

Когато става дума за градене на мостове, обикновено си представяме тежки бетонни конструкции и циментови сводове, разказва GreenTech.BG. Но има и по-природосъобразни начини за създаването на мостове.
Бамбукът отдавна се използва в Азия като дълготраен, як и достъпен строителен материал, който би могъл да се справи по-добре с натоварвания като например земетресения в сравнение с другите познати материали. Той е здрав, еластичен и евтин.
Основана през 2008 година, школата Green School Bali е международен център за обучение за холистичния и устойчив начин на живот. Там се събират студенти от всички краища на света. Те обитават двадесет акров кампус, който се гордее със 75 бамбукови сгради, където пък електроуредите работят на слънчева енергия, микро-ВЕЦ и био-дизел.
Именно тази школа наскоро приключи изграждането на впечатляващ бамбуков мост, който свързва съоръженията на училището.
Проектирането и изграждането на новия мост на зеленото училище е осъществено под надзора на индонезийски фирма PT Bamboo Pure. Мостът е строен в продължение на период от четири месеца с помощта на скеле, също направено от бамбук.
Именуван в чест на осемте цели за развитие на хилядолетието, Millenium Bridge се състои от 192 бамбукови пръта, които символизират всичките 192 страни в света, и е изцяло финансиран от дарения от местните общности. Използвайки доказаните, традиционни методи на строителство, покривът на моста е покрити с лаланг-аланг, вид местна трева.
Стремежът на школата е с тези свои практики да бъде модел за развитие на други училища по света, залагащи на устойчивостта и холистичните разбирания.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg