понеделник, 22 октомври 2012 г.

Рециклират бетон с мълнии

Учени-изследователи от Групата за технологии за твърди елементи в Холзкирхен, Германия, са намерили решение на проблема с многобройните циментови блокове и други твърди отломки от сгради, информира GreenTech.BG. При това такова решение, от което д-р Франкенщайн ще се възгордее. Техният нов подход може да рециклира бетон с безпрецедентна ефективност. Тяхната тайна: удар с с мълния.
Светкавиците предпочитат да преминават през въздух или вода, а не твърди вещества. Но немските изследователи са си спомнили за едно 70-годишно проучване, което показа, че изключително кратък период от време (по-малко от 500 наносекунди) прави така, че е по-вероятно мълнията да мине през вода и да влезе в нещо твърдо.
Дотук добре, но какво трябва да ни развълнува в мисълта за мълния, която удря купчина бетон? Когато електричеството удари развалините, мълния минава по пътя на най-малкото съпротивление: бариерите между камъка, чакъла и цимента. Това разделя отделните части едни от други, разпадайки бетона на неговите основни компоненти – готови за максимално рециклиране.
За щастие това не е просто теория. Изследователите от Холзкирхен вече могат да хвърлят лабораторно генерирани мълнии и да разбиват бетон със скорост близо един тон на час. Те предвиждат, че ставката от 18 t на час ще постигне оптимална ефективност. Един потенциален бетонов възел за рециклиране може да се изгради и да заработи в рамките на две години.
Ако този проект се окаже нещо ползотворно, в крайна сметка бихме могли да постигнем драматично подобрение на рециклирането на бетон в световен мащаб. Това би означавало по-малко производство на нов цимент, както и спад в глобалните емисии на CO₂ (теоретично).
Източник и илюстрация: www.greentech.bg