събота, 13 октомври 2012 г.

Стадион в Сингапур с подвижен покрив

Строителството на супер стадиони е нов вид "студена война" между съвременните държави. При това, не e от особено значение доколко велика и икономически развита е страната "посегнала" към поредния "стадионен" рекорд. Ярко доказателство за това е гигантската спортна арена "Singapore National Stadium", която се строи понастоящем в Сингапур.
Сравнително неголемия град-държава Сингапур в последните няколко години редовно смайва целия свят с мащабите и качеството на архитектурните съоръжения, които изгражда. И, ако до сега се възхищавахме на "летящия кораб" акостирал на покрива на хотел "Marina Bay Sands" или пък на жилищния комплекс "Reflections", вече е настанал момент да обърнем внимание на бъдещия главен стадион в Сингапур. Следва да се отбележи, че дори и много по-големи държави не могат да се похвалят със спортно съоръжение от такъв мащаб като това, което се строи в петмилионната страна.
След окончателното завършване на строителните работи стадионът ще разполага с 55 000 зрителни места. Той ще приема най-големите спортни състезания организирани в Сингапур и въобще в Азия, а също и концерти, фестивали, разнообразни масови прояви. Събитията ще могат да се провеждат при всякакви атмосферни условия, благодарение на подвижния покрив, съставен от две подвижни части с дължина 312 m (най-големия в света мобилен купол).
Както повечето ултрасъвременни съоръжения "Singapore National Stadium" е създаден с отчитане на природните условия, в които е създаден. Например, сводът на гигантския покрив е покрит със слънчеви панели, а вентилацията във вътрешността се осъществява с помощта на естествените потоци вятър.
Източник и илюстрации: www.novate.ru