петък, 12 август 2011 г.

Южна Корея с първа по рода си еко-сграда

Южна Корея преследва амбициозна цел да намали въглеродните емисии с 30% към 2020 година, съобщава популярния екосайт GreenTech.BG. Поредно достижение по пътя към целта е построяването на напълно въглеродно-неутрална офис сграда в пристанищния град Инчеон, близо до Сеул. Според корейски специалисти, това е първата по рода си сграда в света.
Постройката е пример за интеграция на иновационни пасивни и активни технологии за създаване на високоефективно и комфортно работно пространство. В ултра съвременния еко-офис с площ 2500 m² ще се разположи център за мониторинг на климатичните промени.
Функционирането на сградата ще бъде обезпечено от възобновяеми енергийни източници. Южната фасада и покривът са напълно покрити със слънчеви панели. Отоплението на помещенията е оптимизирано с помощта на геотермални помпи. Предвидени са също допълнителни слънчеви панели за затопляне на вода.
Що се отнася до осветлението, акцентът е поставен върху икономичните светодиоди, които се изключват автоматично от светлинните датчици при достигане на подходяща за работа осветеност на помещенията.
Вградени в прозорците щори автоматично се отварят и затварят в зависимост от количеството постъпваща слънчева светлина, за да предотвратят прегряване на помещенията. Благодарениe на усилената изолация на стените и вратите, както и на редица други подобрения, консумацията на енергия е намалена с 40%.
Още една иновация са вътрешните CO₂ сензори, които проследяват концентрацията на въглероден газ и при необходимост автоматично отварят прозорците за проветряване.
Инвестицията на правителството в проекта възлиза на 8 млн. долара. Според предварителните разчети, екологичните подобрения в сградата ще  се изплатят в кратък срок. Използваните технологии ще пестят годишно по 100 000 $ и ще намалят отделянето на въглероден газ със 100 t.
Решението за построяване на въглеродно-неутрални сгради е напълно обосновано. Именно неекологичните сгради са източник на 25% от отделяните парникови газове в Южна Корея.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg