петък, 29 юли 2011 г.

Стадион Aviva, Ирландия

Плод на  съвместните усилия на ирландското правителство, местната футболна асоциация и националния ръгби съюз е създадаването на спортен обект на световно равнище. Новият стадион в Дъблин е достоен да посреща както националните си отбори по ръгби и футбол, така и да бъде домакин на международни срещи. Проектирането на спортното съоръжение е извършено от компаниите "Populous" и "Scott Tallon Walker Architects". Построен е в периода от 2007 до 2010 година. Капацитетът му е 51 700 посетители.
Стадион Авива изпълнява важна мисия - да стане двигател на финансирането за развитието на тези важни за Ирландия спортни дисциплини. Стадионът е и дом за отборите "Lansdowne" и "Wanderers". Тренировъчната им площадка е разположена в близост до стадиона.
Стадион Авива е построен на мястото на един от най-старите международни стадиони "Lansdowne Road" (1872 г). Новият спортен обект е обкръжен от плътно разнородно застрояване, сред което още по-впечатляващо се открояват гигантските му размери. Фасадата на съоръжението е една от най-високотехнологичните в света: изпълнена е от поликарбонат и се състои от множество движещи се сегменти, позволяващи регулиране на вентилирането.
Архитектите са се стремили да впишат органично спортният комплекс в жилищната зона. Този стремеж проличава в необичайната форма на стадиона обусловена от околните постройки, използваните материали и ориентацията на фасадите.
Източник: www.arhinovosti.ru ; http://ru.wikipedia.org
Илюстрации: www.arhinovosti.ru ; http://en.wikipedia.org