сряда, 13 юли 2011 г.

Стоманена греда произвежда електроенергия

Нова технология позволява вграждане на слънчеви панели в строителни конструкции, в частност чрез покриване на стоманена греда (трегер) със светочувствителна съставка. Разработката е дело на компаниите Tata Steel и Dyesol, в сътрудничество с университета Суонзи в Южен Уелс.
Конструкцията е най-голямата по рода си в строителната индустрия, като не само поддържа здравината на сградите, но и генерира слънчева електроенергия. Покритието от фотоелектрически материал може да се използва също в прозорци, фасади, навеси и други строителни съоръжения.
Покритията за стомана с цел защита от корозия и за по-добра естетика са добре известни и използвани повсеместно. Новата технология предвижда нанасяне върху стоманата на слой от титанов оксид, използван при производството на бели бои и дори на пасти за зъби. След това се добавя покритие с рутений и когато слънчевата светлина попадне върху него, се освобождават електрони, които проникват в титановия слой и образуват електрически ток. Този процес е описан от Dyesol като „изкуствена фотосинтеза”.
Чувствителният слънчев елемент може да генерира електричество както от пряка слънчева светлина, така и от отразена. Макар и ефективността на преобразуване на слънчевия модул да е ниска – само 10%, което е значително по-малко от 30-те процента на твърдите силициеви модули, стойността на генерираната електроенергия няма да е висока, твърди разработчикът.
Очаква се технологията да изиграе голяма роля в новия отрасъл на слънчевата енергетика – интегрираните слънчеви панели. Според различни оценки, световният пазар на материали за носещи конструкции възлиза на 400 млрд. долара. Ето защо идеята да се генерират 20% от енергията, потребявана от сградите, с помощта на стоманените елементи на конструкцията е твърде привлекателна.
В момента се работи по комерсиализиране на новата технология. Формиран е екип от 50 инженери, които усъвършенстват разработката в завода на Tata Steel в Южен Уелс.
Източник и илюстрация: www.greentech.bg