петък, 2 август 2024 г.

В Индия строят тунела с най-голяма надморска височина в света

Индия започна строителството на най-високо разположения тунел в света. Церемонията по стартирането на този забележителен проект беше председателствана от министър-председателя Нарендра Моди, който посети крайграничната съюзна територия Ладакх (Ladakh).
Проектът Shinkun La Tunnel се състои от две разклонения всяко с дължина 4,1 km, които ще бъдат изградени на надморска височина от около 4815 m по пътя Nimmu-Padum-Darcha, за да осигурят непрекъсната връзка с високопланинския град Лех при всякакви атмосферни условия.
„След завършването на строителството, това ще бъде най-високият тунел в света. Тунелът Shinkun La не само ще осигури бързото и ефективно придвижване на нашите военни сили и оборудване, но също така ще допринесе за икономическото и социално развитие в Ладакх“, коментираха от индийското правителство.
Към момента тунелът в Китай, разположен на надморска височина от 4750 m, се смята за най-високо разположеното съоръжение от този тип в света. Той е част от 400-километрова магистрала, свързваща столицата на Тибетския автономен регион Лхаса с град Нингчи в югоизточната част на региона.