сряда, 23 март 2016 г.

Къде са скривалищата в страната при евентуален атентат

Терористичните атаки в Брюксел хвърлиха в паника и българите, защото вече е ясно, че сигурно място за живеене няма. Къде можем да се скрием при евентуален атентат? Малцина знаят, че дълбоко под земята в столицата има десетки тунели, чиято обща дължина е приблизително 240 km. Част от тях са изкопите за метро, бомбоубежищата, подземните обекти, покритите корита на реките. По тях практически може да се стигне до всяка точка на столицата. Запалени по темата твърдят, че входовете към тези подземия са близо 150, пише ИА "КРОСС" позовавайки се на konkurent.bg.
Най-големият тунел е на 16 метра под земята и се намира в "Лозенец". Единствено в него има железопътна линия, по която могат да преминават малки вагонетки. Всички останали тунели са на доста по-плитко разстояние. Статистика сочи, че една трета от бункерите в София не се поддържат, за което отговорност носи МВР. Голяма част от входовете на някои убежища са затворени с решетки или дори са затрупани с инертни материали, тъй като много често в тях влизат клошари, наркомани или любопитни деца, които после трудно намират изхода.
Към момента "най-сигурните" и известни скривалища са метрото, гаражът на НДК и убежище, построено от Българската народна банка, което се намира под трезора на "Цариградско шосе". Известно е, че под сградата на Президентството и Министерския съвет има два различни бункера. Скривалището, предназначено да пази министър-председателя и членовете на правителството, обаче е строго секретно и до него достъп имат ограничен брой хора. Според разказите убежището е снабдено с провизии, които постоянно се подменят.
В провинцията има значително по-малък брой подземни скривалища, но част от тях са с впечатляващи размери. Край родопския град Неделино при случайни разкопки гражданин е открил тунел на почти 20 метра дълбочина, който е водещ коридор към по-голямо помещение. Смята се, че някога е бил използван от военните и е подземна пътека до голямо скривалище.
Ивайловградското село Хухла, което пък е археологически комплекс, крие под себе си цял лабиринт, който е построен още докато траките са обитавали земите ни. Местните смятат, че подземният град е добро убежище при евентуални бедствени положения.
По същия начин изглежда и подземието на Белинташ. Под Стара Загора също има множество тунели, които водят до сградата на операта. Отдолу е изкопано помещение, което някога е използвано за скривалище. Очевидци разказват, че там са откривани предмети и човешки следи.
Вторият по големина български град - Пловдив, също разполага с мрежа от тунели и бункери. Смята се, че някога на негово място се издигал град на две нива - подземно и надземно. Надземното отдавна е разрушено, но подземията още са годни за използване. Укритието се намира под тепетата и се разпростира чак до съседното на областния град село Марково.
Източник: www.cross.bg