вторник, 22 март 2016 г.

В Русия ще построят аналог на Дисниленд

През 2018 година в Москва се планира да бъде открит „Островът на мечтата“, който ще бъде най-големият в света закрит тематичен развлекателен парк, пише "Руски дневник".

„Да имаме свой Дисниленд“ – е било мечта не на едно поколение московчани. Още бившият кмет Юрий Лужков бе обещал да построи такъв в столицата, но тогава не намериха инвеститори.
Сегашният градоначалник Сергей Собянин имаше късмет – той успя да привлече за проекта ГК „Региони“, една от водещите компании в сектора на недвижимите имоти, която планира да вложи в парка „Остров на мечтата“ не по-малко от $1,5 милиарда собствени и заемни средства. Официално е обявено, че развлекателните съоръжения, които ще се построят на определената за тях площадка на територията на парк „Нагатинская пойма“ в южната част на столицата, с площ около 100 ha, ще заработят още през 2018 година. Сега там се извършват подготвителни дейности, а през март вече ще започне самият строеж.
На Мики му е студено
Главното препятствие за изграждането на лицензионен Дисниленд бе климатът. В Москва функционирането на открит парк е възможно само четири месеца в година. Затова властите се спряха на проект за закрит парк (еднообемна сграда, висока 35 m), която ще може да посреща посетители целогодишно.
Планира се всяка година паркът да привлича 4-6 милиона души. Властите и инвеститорът залагат на вътрешния туристически поток, но и очакват, че паркът ще накара и чуждестранните туристи да останат по-дълго в Москва, след като сега те прекарват в нея средно не повече от 3-4 денонощия.
На гости на Чебурашка
Визуалното решение на „Острова на мечтата“ напомня замъка на Пепеляшка в Дисниленд, но авторите на проекта твърдят, че това не е стилизация, а напълно оригинален проект. Архитектурната концепция на парка е разработена от британската компания „Чапман Тейлър“ (Chapman Taylor), а ландшафтният дизайн е дело на италианската група „Ленд Милано“ (Land Milano). „Всички замъци си приличат, така че подобни сравнения са неизбежни“, казва членът на съвета на директорите на „Региони“ Амиран Муцоев.
„Принципната разлика е в това, че Дисниленд е насочен към децата, а „Островът“ – към посетители на всякаква възраст. В нашия парк акцентът ще бъде върху герои от руски приказки и мултфилми, като Чебурашка и Крокодила Гена“, допълва Муцоев. За руските анимационни герои ще бъдат заделени над 60% от пространството на парка, а останалото място ще бъде отредено на международните персонажи – компанията е подписала лицензионни споразумения с три големи студия, сред които е и Dream Works Animation, за използване на герои от техни мултфилми.
В тематичните зони няма да бъдат възпроизведени само герои от известни мултфилми, но и декори от тях, обещават авторите на проекта. В зоната на динозаврите например ще бъде пресъздаден мекият климат на тропически гори, а в зоната на Снежната кралица ще има зимно небе и сняг. Освен тематичните павилиони тук ще бъдат построени около 40 атракциона, включително и скоростно влакче с лупингово завъртане.
Освен това на територията на парка ще се появи и яхтшкола, концертна зала, тризвезден хотел с 410 стаи от веригата ACCOR, магазини и ресторанти.
Двигател на градското развитие
Мащабът на проекта е достатъчен, за да измести притегателния център на полуострова в посока към парка, уверен е Егор Котов, ръководител на Центъра по урбанистика във Висшата школа по икономика (ВШЭ). „Проблемът на парка е в това, че за разлика от централния парк „Горки“ например, той не граничи и няма да граничи с жилищни постройки. На практика това означава, че 100% от посещенията ще стават с личен или обществен транспорт, а равнището на достъпност до него е твърде ниско“, отбелязва експертът.
Неотдавна този недостатък бе компенсиран отчасти с откриването на нова станция на метрото – „Технопарк“.
Сред колегите на Котов от Центъра по урбанистика планирането на парка поражда редица въпроси. Пешеходният достъп до парка от метрото и сега е възпрепятстван от мащабна транспортна артерия и бензиностанция. А освен това тук се предлага да бъде изграден и паркинг. Цялата територия на парка в проекта е обозначена като зона за отдих. Частта, в която се планира да бъде построен хотелът, концертната зала и прилежащият към нея паркинг, по същество ще бъде изключена от сегашната „зелена“ територия и изолирана от останалата част на парка чрез транспортна артерия. Тематичният парк и неговият паркинг освен това забиват клин в непрекъсната днес „зелена“ зона.
Само че най-големите въпроси сред столичните архитекти предизвиква икономическият смисъл на проекта. „Предприемачите в сектора на недвижимите имоти губят пари всеки ден заради спадащата рубла, доходите на населението се свиват, а властите се опитват по всякакви начини да попълнят стремително топящия се градски бюджет. Времето на скъпите и амбициозни проекти отмина. Защо ѝ е в тази ситуация на Москва още един голям строеж и няма ли той да стане поредният буксуващ обект – въпрос без отговор засега“, разсъждава източник на „Руски дневник“, близък до правителството на Москва.
Източник и илюстрации: http://bg.rbth.com