вторник, 22 март 2016 г.

Поморие с уникално лятно кино в морето

Поморие вече си има уникално кино в морето за чудо и приказ - обичаното от всички лятно кино „Яворов" скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол, информира ИА "КРОСС".
През изминалите 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха увредили фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации. Това наложи обектът да бъде напълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена.
Модерното съоръжение е с оформени и санирани вътрешни помещения и фасада, а амортизираните дървени скамейки са заменени с удобни седалки, като на предните два реда са оформени „зона лукс" и 4 красиви ложи.
Венецианската настилка по амфитеатъра е почистена и поправена.
Настилките на външните пространства са възстановени с теракотени плочи, издържащи на атмосферни влияния и продължително натоварване от голям брой хора, а повърхността им не позволява подхлъзване при намокряне.
Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма. В същото време уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов" е напълно запазен.
В обхвата на проекта е включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. В околността са поставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове, има също двойно повече пейки за отдих. Засадени са екзотични растителни видове - чинари, явори, ливански и хималайски кедри
Източник и илюстрация: www.cross.bg