вторник, 5 май 2015 г.

Растение показва къде има диаманти

Американски геолог откри растение, което посочва с абсолютна точност наличието на кимберлитови тръби под почвата на непроходимите джунгли в Западна Африка, откъдето се извличат редките диаманти, пише ИА "КРОСС", позовавайки се на Science News.
Кимберлитовите тръби представляват вертикални геологически тела, които се образуват от пробива на газове през земната кора и представляват нещо като древни вулкани с разрушена подземна част. До 90% от елмазите по земната кора се намират в кимберлитови тръби. Жителите на Западна Африка пресяват речните наноси, за да търсят редките диаманти, които излизат на повърхността, но до този момент целенасоченото претърсване на кимберлитовите тръби в гъстите джунгли беше невъзможно.
Стивън Хагърти, който се занимава с геологическо разузнаване в Либерия от 1970 г., търсил минерали, които да подсказват за наличието на кимберлит, като извличал проби от почвата. През 2013 г. ученият открил кимберлитова тръба с дължина 500 и ширина 50 m, която вече е дала 4 елмаза.
Хегърти забелязал своеобразно растение, което растяло единствено над тръбата. Разположението му над почвата и корените му приличат на мангровите растения, а дългите му листа се използват от местните жители, за да покриват къщите си с тях. Плодовете му са ядливи. След разговори с ботаници от Великобритания и САЩ Хагърти разбрал, че растението се нарича пандан канделабрум (Pandanus candelabrum) и принадлежи към почти непознато семейство растения, които се срещат в Камерун и Сенегал.
Геологът открил пандан над още една кимберлитова тръба. Вероятно растението се е приспособило към кимберлитови почви, богати на магний, калий и фосфор, които са нещо като естествена тор. В момента Хагърти търси начин да открива пандана на снимки от спътник. За страните от Западна Африка това откритие ще се превърна във важен източник на валутни постъпления, тъй като ще облекчи откриването на кимберлитови тръби.
Източник: www.cross.bg