четвъртък, 12 декември 2013 г.

HALO - енергонезависим дом за студенти

Шведските студенти допринасят за развитието на "зеленото" строителство с оригинален проект. Група млади хора съумяват да проектират концепция за екологично чисто и енергонезависимо жилище "HALO", а впоследствие да реализират идеята си.
Къщата е проектирана като студентско жилище, но чудесно би подхождала и на семейства с деца. Построена е изцяло от дървен материал. В конструкцията почти не присъстват каменни, тухлени или стоманобетонни елементи. Стените на сградата са облицовани с дървени дъски. Ролята на покрив изпълняват фотоелектрични преобразуватели. Те покриват дома и верандата, което пък прави използването на последната удобно дори и при лоши атмосферни условия. Къщата разполага с няколко акумулатора, генератор на електрическа енергия, електрически бойлер, както и други електрически уреди от първа необходимост, с оглед капацитета на слънчевите батерии. Разпределението включва няколко стаи, изпълнени в свеж, младежки стил. Повечето помещения са със сравнително малки помещения и само общите са оразмерени с по-голяма площ. Звукоизолацията на сградата е е изпълнена с отчитане на факта, че през XXI век хората обръщат все повече внимание на уединението и се нуждаят от изолиране от външния свят за да "презаредят".
Саксии с цветя красят верандата. Подходът към къщата се осъществява по рампа с малък наклон вместо по стълби, с цел по-удобно придвижване. Струва си да се отбележи, че проектът "HALO" спечели трето място в категория "енергонезависим дом" на проведената в Китай изложба "Solar Decathlon 2013".
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru