сряда, 28 август 2013 г.

OpenDesk – мебели с отворен код

OpenDesk е набор от проекти за мебели „с отворен код“, които имат за цел да „заобиколят“ разходите за доставка и транспорт, като заложат на производството на местно ниво, разказва "1 към 1 в строителството".
След като проектът на OpenDesk бъде изтеглен през интернет, потребителите могат да го отнесат в завод с CNC машини, където мебелите ще бъдат изрязани от съответен материал, а след това потребителите могат да си вземат частите у дома и да си ги сглобят. „Избрахме да работим с отворен код в началото, защото искахме да получим положителни отзиви от хората какво мислят за проектите ни и да гарантираме, че те могат да си ги произведат за лична употреба, ако имат достъп до CNC фабрика," казва Ник Йеродиакону, директор на OpenDesk директор и водещ дизайнер на фирмата.
Дизайнерският екип решил да стартира платформата OpenDesk, след като създал свои собствени проекти за мебели. Това им дава възможност да проследят как се разпространяват моделите им и гарантира, че проекти могат да бъдат изпълнени от различни фабрики из целия свят.
„За момента ние се фокусираме върху CNC производството, но нашият план е да се разгърнем и в други форми на производство, като например 3D-печат, през следващите месеци."
OpenDesk момента включва шест модела, включително бюро, маса за кафе, заседателна маса, столове и маса за хранене. Всяко изтегляне на OpenDesk проект има уникален URL адрес, което позволява на потребителите да правят снимки на своите процеси и да ги споделят онлайн, предлагайки съвети и идеи.
Изграждането OpenDesk мебели се основава на използването на дървени нитове, които образуват здрава мебелна конструкция, без да е необходимо да се използват електрически инструменти или пирони. Потребителят може да избере свой собствен вид материал, който може да зависи от това какво предлагат местните производители.
"По отношение на лекотата на монтаж можете да изберете колко участие да имате в процеса на изграждане на OpenDesk, можете да го изработите и сглобите сами или да поръчате напълно готов мебел, казва Йеродиакону. Може дори да се купи готов OpenDesk мебел от местен производител. На сайта на фирмата има списък с такива производители.
Дали този подход осигурява стойност, която да си заслужава парите, естествено, ще зависи от разходите за получаване на материалите и работната сила в региона. В този смисъл OpenDesk е показател за бъдещето на производствения сектор, където с течение на времето нови производствени методи като например 3D печатът стават все по-широко разпространени.
Източник и илюстрации: http://1kam1.com
Страницата на проекта: https://www.opendesk.cc