петък, 30 август 2013 г.

Инсталация преобразува въглеродния двуокис в тухли

Нов пилотен завод, който наскоро стартира работа в Австралия, цели да се бори с глобалното затопляне чрез преобразуване на CO₂ в тухли, съобщава GreenTech.BG. Фабриката е „кулминацията“ на шестгодишните усилия на учените от Университета на Нюкасъл, химическата компания Orica и GreenMag Group. Това е първото по рода си ново съоръжение, което може да „затвори“ въглеродната верига и да спре нахлуването на парникови газове в атмосферата.
Когато става въпрос за глобалното затопляне, хората са „между чука и наковалнята“: от една страна парниковите газове неизбежно се изпомпват в атмосферата от промишлеността, енергетиката, та даже и от редица естествени процеси, а от друга страна емисиите, които допринасят за изменението на климата, дестабилизират системи, на които хората разчитат за оцеляването си. Новият завод може радикално промени това.
Заводът ще бъде разположен в Университета на Нюкасъл. Mineral Carbonation International (MCI) ще вложи 9 милиона USD за период от четири години, за да изгради съоръжението. Тухлите могат да се използват като строителни материали и по този начин да оползотворяват въглерода.
Йън Смит, главен изпълнителен директор на Orica, твърди, че технологията може да се използва от всички електроцентрали в целия свят. „Това ще даде възможност не само за нас като компания, но и на всички работещи с въглища електроцентрали по целия свят да бъдат оборудвани с новата технология, така че могат да улавят своите въглеродни „отпадъци“. Иначе ако погледнете идеята за  CO₂ съхранение под земята, това може да се прилага само при наличие на определени геоложки формации. А новата технология може да работи навсякъде, където има електроцентрали.“
Други приложения включват използване на градивните елементи за направа на улични настилки, както и за различни типове зелено строителство.
При нива на CO₂, които вече са достигнали над 400 части на милион тази година, този тип технология е от решаващо значение за забавяне на тенденцията на глобално затопляне. Петдесет такива инсталации за улавяне на въглерод по света биха могли да улавят по над един милиард тона  CO₂ годишно.
Източник: www.greentech.bg