четвъртък, 16 август 2012 г.

Куполна еко-къща

Група от френски архитекти и дизайнери си поставили за цел да построят дом от ново поколение в Нова Зеландия, който освен екологичен, да бъде и дълговечен. В резултат на търсенията им се появява тази куполна постройка, за която проектантите, твърдят, че може да издържи без основен ремонт в продължение на цели 50 години. Строителството на куполовидни сгради е по-икономично в сравнение с изграждането на сгради с традиционни паралелепипедни форми, понеже се влагат по-малко строителни материали. Факт е също така, че благодарение на устойчивата си форма, къщата може да издържи на ураганни ветрове със скорост  до 175 mph (мили в час), понасяйки при това минимални щети. Материализирането на идеята е вероятно и в резултат на мнението, все повече битуващо сред строителите, че бъдещето на индивидуалните жилища е именно в куполовидните постройки.
Фундаментът на къщата е от пенобетонни блокчета, с прокарани в него инсталационни мрежи. Горната повърхност на фундамента е армирана и бетонирана, което допълнително му придава здравина.
За основа на цялата дървена конструкция служи стоманен опорен пръстен, закрепен към фундамента чрез анкерни болтове. Той е и единственият свързващ елемент за С-образните греди, оформящи централната опора за покрива и страничните ребра за бъдещите стени, закрепени чрез нитове.
След завършването на носещата конструкция, се изпълнява вътрешната облицовка на стените. За осигуряване на топлоизолираща функция пространството между вътрешната и външната облицовка на стените се запълва с минерална вата.
Външната повърхност на фасадните стени се изработва от популярните OSB плочи, покрити след монтажа с водоотблъскващ и антисептичен препарат.
Освен прозорци и врати по фасадите се монтират и фотоволтаични панели, осигуряващи нужната електроенергия за нормално функциониране на сградата.
Финалната обработка за външната повърхност на фасадните стени е от битумни керемиди, а за покрива - от медна ламарина. Вътрешните довършителни работи включват монтаж на пода, изработване на стълбище и оборудване на втория етаж, чието разпределение включва детска стая и спалня за родители.
Централен елемент в интериора на първия етаж е камината, окачена в центъра на главната носеща колона и символизираща сърцето на дома.
Съществува и възможност чрез монтиран във фундамента механизъм къщата да се върти около оста си, с цел осигуряване на оптимално ослънчаване на фотоволтаиците и на  светлинен и топлинен комфорт във вътрешността. Движението може да се осъществява в зададен автоматичен режим или пък ръчно, с помощта на дистанционно. Въртенето е бавно, не изразходва много енергия и е относително тих процес.
Източник и илюстрации: www.ecology.md
Полезни връзки: 
- Руски специалист ще покаже у нас как се строи геокуполна къща
Семинар "Как се строи куполна къща? Практичен опит от Вадим Иевлев".
https://www.youtube.com/watch?v=C7Z44KSZF4k
https://www.sferata123.com/ - Изграждане на енергийно ефективни дървени къщи със стратодезични или геодезични куполи