петък, 17 август 2012 г.

Микроби, хранещи се от канализацията, могат да генерират електричество

Микробите, използвани за третиране на човешки отпадъци, биха могли също така да генерират достатъчно електричество за захранването на цели пречиствателни станции, твърдят учени, пише в своя статия GreenTech.BG. Технологията се основава на сравнително новата наука за електро-микробиология, която търси начини за използване на откритието, че някои микроби могат да генерират електрически ток извън своите собствени клетки.
В контекста на пречистването на отпадъчни води тези микроби ще пречистват отпадната вода, изяждайки органичните вещества в нея и използвайки тази енергия, за да генерират ток, който може да се улавя и съхранява. Съавторът на научни изследвания Брус Логан от Пенсилванския държавен университет, сравнява процеса, който е разработил, с филма „Матрицата“, където хора са закачени към машини за предоставяне на електрическа енергия.
Тази технология е предизвикала интерес у компании, сред които Siemens и General Electric, както и голям брой малките стартиращи фирми. Тя навярно би била интересна и за Бил Гейтс, който милиони инвестира в “тоалетната на бъдещето”. Има обаче и някои големи пречки, включително високата цена на устройствата, необходими за процеса, и подобряването на тяхната ефективност и мощност.
Същата техника може да се използва и по други начини – микробите могат да генерират биогорива, водород, газ, метан и други ценни вещества – все от евтините и изобилни продукти на нашите забежки до тоалетната, казват Логан и неговият колега изследовател Корнийл Рабей от университета в Гент, Белгия.
Източник: www.greentech.bg