четвъртък, 2 февруари 2012 г.

Parcel D - проект за многоетажна зелена сграда

"Parcel D" e проект за жилищна сграда, разработен от американското архитектурно студио "Oppenheim Architecture + Design". Строителството на сградата ще бъде осъществено в град Сан Хуан (Пуерто Рико).
Уникалната сграда ще съвместява неприкосновеността на личния живот на обитателите с възможността за притежаване на лично открито пространство - опция предвидена от архитектите за всяка апартаментна единица.
Всеки от 165 апартамента е определен за обитаване от едно семейство. Богато озеленените вътрешни и външни пространства създават благоприятен микроклимат, размиват визуално бетонната структура на сградата и осигуряват относително конфиденциален начин на живот.
Големият централен двор може да бъде сравнен с белите дробове и сърцето на обекта. Зелените градини и големият басейн, освен естетическите и функционалните си достоинства, обезпечават пречистване на въздуха и естествено охлаждане.
Системите за събиране, съхраняване и филтриране на дъждовна вода са предназначени за поливане на интериорното и екстериорното озеленяване, като същевременно спомагат за реализиране на икономии на ценния воден ресурс.
Повече за творчеството на авторите от прочутото архитектурно студио, разположено в Маями (Флорида) може да научите на уеб адрес: http://www.oppenoffice.com
Източник и илюстрации: www.novate.ru