сряда, 22 февруари 2012 г.

Зелените площи понижават нивото на стреса

Наличието на паркове и гори в икономически изостаналите области може да помогне на хората да се справят по-добре със загуба на работни места, пост-травматично стресово разстройство, хроничната умора и безпокойство, информира GreenTech.BG.
Изследователите са открили, че нивата на стрес у хората са пряко свързани с размера на зелените площи в техния район – колкото повече зелено пространство, толкова по-малко стрес у човека.
Учените измерили стреса чрез вземане на на проби от слюнката на хора от група от 35-55 годишни и оценявайки нивата на кортизол – хормон, който се освобождава в отговор на стреса. Те открили, че ако по-малко от 30% от околността е съставена от зелени площи, хората показват нездравословни нива на кортизола.
Проучването показва, че на всеки един процент увеличение на зелените площи съответства рязък спад в нивата на стрес. Когато има повече зелени пространства, хората са склонни да реагират по-добре на тревожни събития, било то защото не се стресират много или пък защото се справят по-добре със стреса.
Участниците са били помолени и самостоятелно да диагностицират нивата си на стрес. Оказало се, че тези резултати пряко кореспондират с процента на зелени площи наоколо. Хората, радващи се на повече зелени площи, са отчели по-ниски нива на стрес.
Изследването е проведено от университета в Единбург и изследователски център "Heriot-Watt OPENspace", съвместно с университетите в Глазгоу и Уестминстър. Резултатите са публикувани в журнала „Landscape and Urban Planning“.
Според Катрин Уорд Томпсън, директор на изследователския център "Heriot-Watt OPENspace", като се имат предвид нарастващите нива на стрес и лошо психично здраве у хората, това откритие на учените е „вълнуващ пробив“.

Източник. http://www.greentech.bg