сряда, 29 февруари 2012 г.

Най-скъпият град в света

Цюрих е най-скъпият в света град за живеене, след него идват Токио и Женева. Това сочи проучването „Стандартът на живот в света”, направено от Economist Intelligence Unit (EIU). Изследването обхваща 130 града в света и сравнява над 400 индивидуални цени на 160 продукта, включително храна, дрехи, транспорт, наеми и частни училища.
В топ 20 на най-скъпите градове на света място намират пет австралийски - Сидни е на 7-мо място, а Мелбърн - на осмо. Австралийските градове Сидни, Мелбърн, Перт, Брисбен и Аделаида се оказаха по-малко благоприятни за живот от гледна точна на общото ниво на цените, отколкото световни столици като Лондон, Ню Йорк, Хонконг, Рим или Берлин, коментират австралийските медии резултатите от изследването. Канадският град Ванкувър изпревари американските градове и е най-скъпият в Северна Америка и на 37-мо място в света. Лос Анджелис е най-скъпият американски град и е на 42-ро място в класацията заедно с Шанхай, а Ню Йорк е на 47-мо място.
Азиатските градове се придвижват напред в класацията, като Сингапур се изкачва до 9-то място, а Сеул печели девет позиции и заема 27-мо място. В Азия се намират и най-евтините градове в света - Карачи, Мумбай, Техеран, Делхи, Джеда, Катманду, Алжир, Дака и Мускат.
Източник: www.cross.bg; www.lev.bg
Илюстрация: http://ru.wikipedia.org