сряда, 18 януари 2012 г.

Сгради се възстановяват след земетръс

Животът на хората вече не е единственият приоритет при проектиране на сгради в райони с повишена сеизмична активност, информира GreenTech.BG. Учени от Станфорд разработват конструкции, които могат да се възстановяват след разрушителни земетресения. Реализацията на подобна концепция ще спаси не само човешки животи, но и ще позволи повторно използване на сградите, засегнати от земетресeния.
Принципът е следният. При строеж на нова сграда или на стените на вече съществува се монтира стоманена рамка, която е свързва с всички етажи и с основата. Тази връзка не е много силна и позволява по време на земетресение стените да се отклоняват в различни страни, а също надолу и нагоре.
Освен това рамката е увита в мрежа от стоманени въжета, които по време не колебания връщат стените в първоначалното им положение.
Защитата от земетресения е подсилена допълнително със система от метални предпазители, закрепени на конструкцията. Те компенсират силата на подземните трусове и притъпяват енергията на стихията. След земетресението, предпазителите се заменят с нови.
Екипът разработчици начело с Грег Дайерлейн е провел изпитания на триетажна конструкция с тегло 300 t при трус със сила седем бала. Съоръжението с височина 8 m е издържало изпитанията, като само металните предпазители са останали наклонени.
Източник: http://www.greentech.bg
Илюстрации: http://www.greentech.bg; http://ecofriendly.ru