сряда, 11 януари 2012 г.

Китай и Германия изграждат еко парк

Китай и Германия започнаха през декември строителство на екологичен парк в Циндао, информира ни популярния еко-сайт GreenTech.BG. Проектът е дело на архитектурното бюро gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner.
Решение за изграждане на парка бе взето при миналогодишната визита на канцлера на Германия Ангела Меркел в Китай. Тогава двете страни подписаха споразумение за започване на проекта.
Екопаркът ще бъде разположен между планински хребет и залива на Жълто море в североизточен Китай на площ от около 10 km². Архитектурата на парка ще отразява особеностите на ландшафта в района около град Циндао, за който са характерни гори и зелени долини.
Паркът ще се състои от 8 микрорайона, свързани с транспортни и пешеходни магистрали. От птичи поглед микрорайоните наподобяват клетки на жив организъм.
Офисните и жилищни сгради ще бъдат високи не повече от 8 етажа. Според архитектите, това ще позволи максимална икономия на енергия.
Цялото необходимо електричество за парка ще се произвежда по екологично чист начин с използване на геотермални източници, енергия от слънцето, вятъра и водата.
В изграждане на парка участват Германското общество за екологично строителство (DGNB) и компанията Transsolar Consultants. По план, строителството трябва да завърши през 2015 година.
Източник и илюстрация: http://www.greentech.bg