четвъртък, 26 януари 2012 г.

Най-дългата улица в света

"Yonge Street" е улица в Торонто (Канада), чиято дължина е 1896 km. Преди време е била вписана в книгата на рекордите на Гинес като най-дългата улица в света, но впоследствие това признание отпада.
Улицата започва в центъра на град Торонто, в непосредствена близост до крайбрежието на езерото Онтарио и разделяйки града на две, продължава на север и стига до езерото Simcoe. От тази точка улица "Yonge Street" постепенно завива на запад и завършва до границата с щата Минесота.
Смята се, че първоначално улицата е била индианска пътека. Използвана е от преселниците от стария континент, както и от войскови части. През 1793 година първият колониален администратор John Simcoe нарича транспортната артерия в чест на приятеля си сър George Yonge - експерт по древни римски пътища. John Simcoe също така налага на собствениците да почистят улицата в участъците прилежащи на имотите им и по този начин да я направят проходима.
От 1816 година по нея започват да се движат транспортни средства и в средата на XIX век "Yonge Street" се превръща в централната улица на град Онтарио. Сега по протежение на улицата в очертанията на града кипи живот - има многочислени магазини, ресторанти, кафенета, казина и клубове.
Източник: http://ru.wikipedia.org, http://en.wikipedia.org
Илюстрации: http://ru.wikipedia.org, http://en.wikipedia.org