събота, 31 декември 2011 г.

Еко-дом върху снежен склон в Алпите

Дизайнерската компания LEAP factory създаде необичан дом за зимен отдих, предава GreenTech.BG. Проектът Gervasutti, реализиран на заснежен склон на Алпите, е едно от най-добрите екологични съоръжения.
Целта на „къщата” е да приюти скиори и туристи при лошо време. На външен вид Gervasutti прилича на тръба. Сградата има площ от 100 m², 6 опори и тегло 2,5 t.
В убежището могат да се поберат 12 човека, като са налице всички условия те да се чувстват уютно и сигурно. При необходимост вертолет може да вземе хората от покрива.
Модулната конструкция на Gervasutti позволява лесен монтаж и демонтаж. Необходимата електроенергия се изработва от слънчеви колектори, инсталирани на покрива, с мощност 2,5 kW.
Целият дом е изпълнен от екологични материали и не причинява вреди нито на спортистите, нито на природата. Монтажът на съоръжението в италианските Алпи е отнел само два дни.
В момента къщата се използва като убежище за алпинисти, сноубордисти и любители. Проектът Gervasutti е интересен и като туристическа атракция.
Източник и илюстрации: http://www.greentech.bg