събота, 31 декември 2011 г.

Небостъргач "Angkasa Raya" в Куала Лумпур

Кулите Петронас са един от разпознаваемите символи на столицата на Малайзия Куала Лумпур. Редом до тях вероятно ще застане и новият многофункционален небостъргач "Angkasa Raya", проектът за който е изготвен от сътрудниците на компанията "Buro Ole Scheeren". Според плановете сградата ще се извисява на 268 m над земята.
В геометрично отношение небостъргачът се състои от няколко разположени един над друг правоъгълни блока. Средата на небостъргача е представена от четириетажна зона, обединяваща трите основни елемента в единна композиция. В тази зона са разположени ресторанти, басейн и банкетни зали. Огромната сграда ще предлага също така и апартаменти, хотелски стаи, магазини.
Както повеляват съвременните екологични тенденции и в този проект архитектите са се постарали да създадат максимално енергоефективна сграда. По тази причина сериозно внимание е обърнато на геометрията, ориентацията, естественото осветление, естествената вентилация, на системите за събиране на дъждовна вода и последващото ѝ оползотворяване.
Източник и илюстрации: http://www.arhinovosti.ru