неделя, 20 ноември 2022 г.

Впечатляваща крайбрежна жилищна сграда в Чили

Къщата Ghat House се отличава с удивителен дизайн и завладяващо единство с природата. Разположена е на скалистата брегова линия Цапалар, северно от град Валпараисо, в централната част на Чили. Архитектите са вложили максимум усилия, за да постигнат хармонично вписване на сградата в крайбрежния тихоокеански пейзаж. Имението буквално се слива със силно наклонения крайбрежен склон, отваряйки визуален и функционален достъп до плажа. В същото време, постройката не нарушава целостта на бреговата линия, а по-скоро я допълва. Този уникален проект е получил множество награди от престижни международни конкурси.
Къщата, с разгъната площ 340 m², е уникална благодарение на наклонената структура, идеално допълваща естествения терен на имота. По спираловиден пандус се осъществява достъп до вътрешният двор, който е каскадно оформен по склона на плажа. По този начин е смекчена голямата денивелация и е осигурено средно равнище с панорамна гледка към брега.
Главното стълбище започва от най-ниското ниво и завършва на горната покривна тераса. Допълнителни стълби свързват детската спалня и кухнята с обширната всекидневна и басейна. Ghat House е комбинация от здравина и елегантна лекота, позволяваща на собствениците да се наслаждават на естествена слънчева светлина и невероятни природни красоти.
Източник и илюстрации: https://lifeglobe.net