неделя, 20 ноември 2022 г.

В Дубай ще построят "вертикална гора"

Сдвоени небостъргачи с необичайна форма ще подобрят зелената система на най-големия град в ОАЕ с хиляди дървета и храсти. Проектът "Вертикална гора" е разработка на италианската компания Stefano Boeri Architetti. Предвижда се изграждането на две високи сгради, в които ще има обособени места за озеленяване. Формата на сградите ще наподобява на латинската буква V.
Височината на стесняващите се към върха кули е 190 и 150 m. По фасадите ще бъдат засадени минимум 2600 дървета и 27 000 храсти, ще има и много оранжерии и хидропонни градини. Освен тях, обитателите ще имат достъп до озеленени балкони и тераси.
Внимание ще бъде отделено на съхранението на водата, което е особено важно, предвид сухия и горещ климат на страната. Наред със стандартната система за рециркулация на отпадните води, ще бъде инсталирана и специална система за обезсоляване на водата, но проектантите не разкриват нейният принцип на действие. Освен това сградите ще имат намалено енергийно потребление от мрежата благодарение на фотоволтаична централа, способна да произвежда 5,1 MW енергия.
Все още няма информация кога ще бъде изградена "вертикалната гора". Екипът на
Stefano Boeri Architetti съобщава, че в момента се обсъждат дизайнa и общата устойчивост на конструкцията.
Източник и илюстрации: https://hi-tech.mail.ru