сряда, 23 септември 2020 г.

Вълнообразни тухлени оградни стени, Великобритания

Вълнообразните тухлени оградни стени са много популярни във Великобритания. Трудно е за вярване, но за строителството на тези стени се изразходват по-малко тухли, в сравнение с правите стени. Обяснението за това е просто - вълнообразните стени са статически по-устойчиви и е достатъчна дебелина на зида 1/2 тухла (т. е. 1 ред единични плътни тухли), докато за изграждането на стабилни прави стени, ще е необходима дебелина на зида 1 тухла (т. е. зидария от 2 реда единични плътни тухли).
Ед Брум от Съфолк фотографира всички вълнообразни стени на които попадне. Хобито му датира от 2015 година. 
Ед твърди, че такива стени се срещат не само в старите имения - хората и досега използват този вид оградни стени за имотите си.
През 18 век вълнообразните стени са използвани при отглеждане на плодови насаждения, като са строени от изток на запад, за да може едната страна винаги да е обърната на юг, към слънцето. Освен това този вид стени е бил от полза при осъществяване на отбранителни действия, в случай на нападение от противник.
Особено много вълнообразни стени има в Източна Англия, там още през 17 век са изграждани от холандските инженери и са били наричани "змийски стени".
Източник и илюстрации: https://chert-poberi.ru