сряда, 9 септември 2020 г.

Холандия: Трева вместо асфалт

Властите на нидерландският град Арнем (Arnhem) в изпълнение на решенията си за възстановяване на екологичното равновесие са решили частично да заменят асфалтовото покритие на улиците с трева. 
Трябва да се отбележи, че Нидерландия се отнася към страните особено уязвими пред предизвикателствата, които отправя глобалното затопляне - половината територия на страната е с по-ниско ниво от морското равнище. Общината е изготвила десетгодишен план, който ще позволи на града да се справи с екстремалните климатични условия. 
Една от точките в плана е именно заменяне на 10% от асфалтираните улици с тревни площи. Измененията няма да засегнат големите магистрали. Според общинарите тревата ще позволи 90% от валежите вместо да попадат в дъждовната канализация да попиват в почвата. При обилни дъждове се очаква чрез мярката да се избегнат наводнения. 
Освен това тревните площи понижават температурата на въздуха и така се избягват "градските топлинни острови" (UHI), характерни за обилно асфалтираните и бетонирани безжизнени градски територии. 
Общинските власти планират да продадат или да рециклират материала от разрушената асфалтова настилка. 
Източник: http://sc-os.ru