неделя, 30 юни 2019 г.

Купол, който може да се монтира за няколко часа

През 1951 г. Бъкминстър Фулър патентова бързомонтиращ се геодезически купол. Неговото изобретение предизвиква вдъхновение и в наши дни -  и до сега много компании изобретяват различни варианти на геодезическия купол.
Компанията Freedomes е един такъв пример - повече от 10 години тя се занимава със строителство на съоръжения за различни мероприятия и сега предлага нова гама великолепни, достъпни, удобни за сглобяване комплекти за изграждане на геодезически куполи, подходящи за разнообразни приложения - от къмпинг до разкошни класни стаи на свеж въздух.
Freedomes в момента предлага две линии - Glamping и Classic.
Куполите Glamping са оборудвани с "панорамни прозорци" и може да се използват за жилище в студено време. Изработват се в четири различни размера, най-малкият е с площ 20 m² и се сглобява за около 4 - 5 часа. При нужда има възможност за монтиране на печка на дърва с димоотвод и така се осигурява комфортно обитаване в купола дори при силен вятър, студ и обилен снеговалеж. Този тип жилище е истинска находка за хотелите предлагащи атракционни почивки с наблюдаване на северното сияние, далече от удобствата на градовете, както и от отоплителна и електрическа инфраструктура.
Куполите Classic са предназначени за зимни градини, детски площадки, за физкултурни упражнения на открито и др. под. Изработват се в четири различни размера. Компанията твърди, че самоорганизиращите се куполи са изработени от издръжливи материали, които са устойчиви на вятър, сняг и земетресения.
Най-известният клиент на Freedomes е компанията Google. Те са използвали купола Classic 75 за осъществяване на образователни програми във Великобритания. Куполът е служил за мобилна класна стая.
Друг известен клиент е хотел Das Stue в Германия. За тях куполът Classic 30 е послужил за студена chill-out дневна - допълнително помещение към основната сграда.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru




Така изглежда конструкцията