сряда, 12 юни 2019 г.

"Прозорец към Русия": Свързаха моста между Русия и Китай през река Амур

На границата между Русия и Китай на 31.05 се състоя тържественото съединяване на двете части от автомобилния мост през река Амур, който ще свързва магистралните системи на руския Благовещенск и китайския град Хейхе.
На церемонията присъстваха Юрий Трутнев - вицепремиер и пълномощен представител на президента на Русия в Далечния изток, и министърът на развитието на Далечния Изток и Арктика Александър Козлов, съобщава "Взгляд".
В присъствието на гостите строителите поставиха последните болтове от двете страни на моста, след което пограничен катер изстреля сигнални ракети, символизиращи успешната манипулация.
Изграждането на моста е предложено за първи път от Китай и Русия още през 1988 г., но строителството започва чак през декември 2016 г.
Министърът на развитието на руския Далечен Изток Александър Козлов заяви, че мостът "трябва да бъде изграден изцяло през декември 2019 г.", което ще позволи откриването му през април 2020 г.
Общата дължина на пътния мост над река Амур, проектиран да свърже руското крайбрежие с китайското между градовете Благовещенск и Хейхе, е малко над 1 km. Общите разходи са около 2,5 милиарда юана. Русия поема 70% от тях.
Поради екстремния зимен студ, стоманените греди са направени да издържат на температури минус 60°С.
Предвижда се, че след въвеждането на моста в експлоатация, по него ще преминават до 3 млн. души годишно или почти 300 000 превозни средства.
Източник и илюстрации: www.cross.bg; интернет;