понеделник, 30 юли 2018 г.

Небостъргач с водопад в Китай

В страна, в която новите сгради се появяват буквално всеки ден, за архитектите е трудно да измислят уникални, привличащи вниманието проекти. За да откроят творенията си сред множеството небостъргачи оформящи облика на съвременните китайски градове, проектантите прилагат все по-нестандартни и иновативни идеи (напр. кинетичната фасада на културния център в Шанхай). Въпреки това, водопад стичащ се по фасадата на небостъргач надхвърля очакванията за оригиналност.
Ето защо, когато от разположения в китайската префектура Гуейян (Guiyang) небостъргач Liebian International Plaza (H= 121 m), пуснали водопада, местните жители изпаднали в паника и известили градските служби и репортерите за катастрофално изтичане на вода. "Течът" се оказва изкуствен водопад, зрелищно стичащ се по една от фасадите на сградата. Водното съоръжение е с височина 108 m и засега е най-високия изкуствен водопад в света.
Работата на гигантската струя вода струва на собствениците около 118 USD/h, тъй като четирите огромни помпи с мощност 185 kW изразходват много електричество, а част от водата се разпръсква и е необходимо допълване на количеството ѝ. Това спорно неекологично техническо решение среща неодобрението на съзнателните граждани.
"Вграден водопад в сграда? Това е ужасна идея." - споделя пред репортерите един от жителите на Гуейян. "В действителност те би трябвало да икономисват енергията, а не да я прахосват по такъв безполезен начин".
В отговор мениджърите на строителната компания "Guizhou Ludiya Property Management" твърдят, че водопадът ще работи по специални поводи само няколко пъти годишно за около 10-20 min на пуск.  Използва се дъждовна и пречистена вода от ВиК инсталацията на сградата, която се съхранява в специален подземен резервоар с височина 4 етажа. Водата циркулира в затворен цикъл.
Извън ролята на водна атракция привличаща туристите високата сграда ще разполага с хотел, ресторант, търговски център и офиси.
Гуейян преживява бърз ръст - заради строителния бум, в него се стичат хора от другите части на провинцията. "Преди пет години това беше една от най-бедните провинции в Китай", разказва един от местните жители. "Сега правителството иска да построи голям център за съхранение и обработка на данни в Гуейян. Това ще допринесе за бързото развиване на икономиката. Тук ще бъдат разположени например централите на международни компании като Apple, Google, Amazon и други." В контекста на тази история новият небостъргач Liebian International Plaza може да се разглежда като своеобразна емблема на икономическия и технологичния възход на доскоро изостаналата китайска провинция.
Решението за изкуствения водопад безспорно представлява ненужно изразходване на ценни ресурси, но от друга страна благодарение на него проектантите успяват да сътворят забележителна сграда, която е лесно разпознаваема, възприема се като символ на града и вече е световно известна. Освен това с тяхна помощ списъкът с необикновени небостъргачи е допълнен с още една китайска сграда.
Източник и илюстрации: http://lifeglobe.net