сряда, 11 юли 2018 г.

Петзвезден еко-хотел на остров Фиджи

Луксозната почивка не трябва да е за сметка на околната среда. На новия курорт "Fiji Resort Six Sense" посетителите могат да се поглезят с петзвездни удобства при минимален въглероден отпечатък за времето на своя престой. Наскоро открития курортен комплекс е проектиран от "Auckland Space Studio". Курортът предлага 24 вили разположени на остров Малоло, които напълно покриват енергийните си нужди с помощта на добиваната от слънцето енергия.
Освен 24 вили комплексът включва два ресторанта, лоби бар, библиотека, дневни зони и спа център. В скоро време към тях ще бъдат добавени и 60 частни резиденции, 11 от които вече са завършени. Петзвездния курорт съчетава в себе си съвременен дизайн с елементи от традиционната култура на Фиджи.
Навсякъде може да се видят ръчно изработени изделия, произведения на изкуството от трева и дърво сътворени от местните жители. Освен информиране на посетителите за местната култура, Six Senses Fiji обръща внимание и на темата за екологичната устойчивост.
В курорта разполагат със собствена система за филтриране на водата, за да може персонала да предлага на гостите живителната течност в стъклени съдове, вместо употребата на вредните за природата и здравето пластмасови бутилки. Гостите връщат стъклените съдове за измиване и повторно използване.
Хранителните отпадъци се преработват в компост за фермата и градините на комплекса. Вторичните отпадъци се сортират в "зоната за преработка" на курорта, след което се изпращат на остров Денарау с баржите, които доставят хранителни продукти два пъти седмично.
Карен Морис директор по продажбите и маркетинга споделя: "Стараем се да създаваме възможно най-малък отпечатък върху околната среда, произвеждайки повече продукти от местни растителни видове. Отглеждаме плодове, зеленчуци и подправки".
Цената на нощувка в разкошния хотелски комплекс започват от 870 USD.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru