четвъртък, 11 януари 2018 г.

Как нова гора превърна бивша миньорска община в райско място

Ето такива примери бихме желали да съществуват и в България. Британска организация превърна индустриален ландшафт в зелена цъфтяща гора. Националната горска компания е посадила първото дърво преди 25 години, а до днес тя е засадила 8 млн. дървета на площ 520 km² в Мидландс. Така във Великобритания е създадена първата нова гора за последните 1000 години.
Бившият миньор по въгледобив Грем Найт споделя в интервю за The Guardian: "Доста трудно е да се изрази с думи това, което се случи тук, а също влиянието, което оказа върху хората. Може би, най-подходящото описание е следното "Хората станаха по-щастливи".
Много въглищни шахти в този район са закрити през 80-те години на миналия век. Повечето жители на малкото градче го напускат в търсене на по-добър живот, далеч от това изключително замърсено място.





Но престрашилите се да останат не се предават. Найт разказва: "Преди 25 години това беше открита кариера. Навсякъде имаше мръсотия, въглищен прах и сажди, а най-близкото дърво трябваше да бъде търсено. Струва си да видите сега, в какво се е превърнало бившето промишлено сметище - сега хората искат да живеят тук и се гордеят,  че са се родили в това място". Гората не само е направила обществото по-здраво и по-чисто, но и го е "оживила". Генералният директор на Националната горска компания Джон Еверит твърди, че проектът има няколко допълнителни предимства: от създаването на работни места до подобряване на здравето, от възстановяване на природата до привличане на туристи. Всяка година тази прекрасна гора се посещава от 7,8 млн. туриста, а работните места създадени във връзка с възстановяването на гората са повече от 5000. В гората са направени стотици километри пътеки, за разходки пеш или с велосипед, с цел пикник или просто отдих сред природата.
Търговията с бира и хранителни продукти в този район процъфтяват, във възход е и горската промишленост. Една от целите на Еверит е във всяко начално училище да се въведе провеждане на специален час на открит въздух.
Източник и илюстрация: www.ecobyt.ru