четвъртък, 11 януари 2018 г.

Засаждат 50 милиона дръвчета за "Северната гора" в Англия

Британските власти стартираха план за озеленяване на индустриалните райони на северната част на Англия, информира "Днес+". Предстои да бъде създадена нова "Северна гора", която ще наброява 50 млн. дървета.
"Разпростиращата се на над 120 мили (193 км) между гладове като Брадфорт, Лийдс, Манчестър, Ливърпул "Северна гора" ще увеличи средата за горските птици и летящи мишки. Тя ще защити и традиционните видове от животинския свят", се отбелязва в съобщението от правителството. Гората ще послужи и за място за спокойна почивка на милионите жители на региона.
Организацията на залесяването е в ръцете на два фонда: Woodland Trust и Community Forest Trust. Програмата за създаване на гората ще се реализира в следващите 25 години. Британското правителство вече внесе в проекта £6 млн.
Тереза Мей, която е премиер на Великобритания, обяви: "Инвестираме £3 млрд. в подобряване качеството на въздуха, в борбата със замърсяването на морската среда като се забрани използването на микрогранули и увеличение на наказанието за жестоко отношение към животните до 5 години лишаване от свобода. Но за да създадем околна среда, която ще е подходяща за бъдещето, ние не можем да спрем на това място и затова подкрепяме създаването на "Северната гора".
Същинското залесяване ще започне през март. Първият участък ще бъде около град Болтън на територия 680 ha. Създаването на "Северната гора" ще обедини вече съществуващите пет големи горски масива като създаде почти 200-километров зелен пояс в най-индустриалния район на страната.
Източник и илюстрации: http://dnesplus.bg