вторник, 28 ноември 2017 г.

Невероятен интериор: къща като тропически рай

В днешно време не е нужно да обиколите половината свят, за да попаднете в истинска джунгла или пък в тропически рай. Творците от Chang Architects са успели да вградят късче великолепна природа в семеен дом, който изглежда като оазис сред многомилионния Сингапур. Тази къща сполучливо наречена "Корнуолските градини" впечатлява с висящите градини, покриви-градини, басейн, водопад и дори езерце с шарани.
Проект "Корнуолските градини" е победител в престижния конкурс "Architizer A + Awards". Както заявяват архитектите, те са откликнали на желанието на собствениците да "създадат къща в града, която да е колкото може по-близко до природата и впоследствие ще бъде обитавана от техните деца".
Както в много традиционни азиатски къщи, "Корнуолските градини" с РЗП 1497,7 m² разполага с голям вътрешен двор. В него е намерено място за водопад, езеро с шарани и голям басейн. Всичко това е заобиколено от естествени скални материали и обилно озеленяване. В градината са засадени тропически плодови дървета, които подпомагат създаването на прохлада и уютна атмосфера на уединение.
Прозорците на всички основни помещения от къщата гледат към вътрешния двор, с което се подобрява достъпа на естествено осветление и свеж въздух до обитателите. Виещите се лози, надвесени над прозорците, създават слънцезащита и служат за преграда между външните погледи и частния живот на обитателите. На сутеренното ниво, на което се намират езерото с рибите, басейна и водопада са разположени и трапезария, кухня, дневна, спалня, солариум.
Мостът, съединяващ дневната и трапезарията, отделя езерцето с шараните от басейна. Разпределението на първия етаж включва три допълнителни спални, библиотека и антре, на втория етаж се намират стаи, фитнес зала, трапезария и малка допълнителна спалня. Има и изход към покрива, където също е създадена възможност да се отморява.
Къщата е оборудвана със система за събиране и преработка на дъждовната вода, която впоследствие се използва за напояване на зелените насаждения.
Източник и илюстрации: www.ecobyt.ru