петък, 27 октомври 2017 г.

Трибуни извън стадиона, Екатеринбург

Подготовката на Русия за домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 протича със скоростни темпове. Едно необичайно архитектурно решение на руските проектанти, породено от различни ограничаващи условия създаде истинска шумотевица в интернет.
Стадион „Екатеринбург Арена“ в известния като столицата на Урал град Екатеринбург ще приеме 4 срещи от груповата фаза на Мондиала. Според разпоредбите на FIFA всеки стадион, който ще приема двубои от шампионата, трябва да разполага с поне 35 000 седящи места. Капацитетът на "Екатеринбург Арена" обаче е по-малък - 27 000. Местните власти преценяват, че строителството на нов стадион или цялостна реконструкция на съществуващия не е финансово оправдано, тъй като ще са необходими по-високи разходи за експлоатация и поддръжка след първенството.
Ограниченията не притесняват руснаците, а ги водят до интересно творческо хрумване. Архитектите и инженерите решават да издигнат две допълнителни трибуни, които ще се намират извън габарита на стадиона. Те са разположени зад очертанията на фасадите, но осигуряват добра видимост към игрището. Двете временни трибуни са предназначени общо за 18 000 души, което увеличава капацитета на спортното съоръжение до 45 000. Разбира се, организаторите отчитат, че ползването на трибуните по време на дъжд няма да е особено комфортно и за компенсиране на неудобството, билетите за тези места ще бъдат по-евтини.
Необичайният проект е одобрен от взискателната FIFA. След приключване на първенството временните трибуни ще бъдат разглобени, контурите на фасадите ще бъдат затворени и ще се получи стадион за около 25 000 места.
Източник и илюстрации: www.cross.bg ; интернет







Трибуните на "Arena Corintas" използван за Световното първенство по футбол в Бразилия също са извън стадиона