петък, 27 октомври 2017 г.

Норвежки еколози ще раззеленяват Сахара с морска вода и слънце

Технология за създаване на гори с помощта на енергията на слънцето и морската вода ще позволи да се озелени Сахара заяви главният мениджър на норвежкото екологическо обединение Bellona Nils Bøhmer, пише "Днес+".
"Ние създадохме компанията "Горски проект Сахара" с цел да направим пустинята по-зелена чрез технологиите за възобновяема енергия и пречистена морска вода. Току-що открихме първата демонстрационна оранжерия в Йордания и по-нататък се надяваме да продаваме технологията за създаване на гори в страните от Африка и Близкия Изток", споделя Bøhmer.
Както обяснява екологът, за този проект е построена оранжерия, водата в която достига по гравитачен път. Благодарение на слънчевата енергия тя се преработва в сладка и в оранжерията може да се отглеждат растения и зеленчуци. При това почвата около оранжерията става влажна и там могат да се отглеждат фиданки.🌴🌴🌴
„Днес работим със страните от Северна Африка. Възможно е догодина да намерим инвеститор за строителство. Важно е и да намерим район в пустинята, който да е по-ниско от морското равнище, за да не използваме помпи за довеждането на морската вода. Днес проучваме терени в Мароко и Алжир”, казва Bøhmer.
Източник: http://dnesplus.bg