понеделник, 29 февруари 2016 г.

Бронирани дивани и столове ще ни пазят от терористи

Може и да звучи като изобретение от филм за Джеймс Бонд, но шотландски производител на мебели вече предлага на пазара бронирани тапицирани дивани и столове, разказва "Днес+". Заради увеличаващите заплахи за нов атентат от типа на този в Париж компанията "Osdin Shield" смята, че нейните „мебели с балистична защита“ ще се търсят, пише британският в. „Телеграф“.
Идеята на производителите е, ако въоръжени открият стрелба в хотели или друго обществено заведение, посетителите му да могат да се скрият зад мебелите, които имат бронирани пластини, пришити за меката си част.
„Неочакваните въоръжени нападения стават все почести навсякъде по света“, каза Дарън Осдин, основател на компанията. „Ние създадохме мебелите, като имахме предвид естествената реакция при неочаквана стрелба – човек да се наведе и скрие зад някаква бариера“, допълни той.
Производителите предлагат своите мебели в различни дамаски, като всеки продукт може да издържа обстрел на АК-47 и 44-милиметров „Магнум“. Целевата група на "Osdin Shield" са най-вече хотели, посолства и музеи, които са били прицел на ислямисти през изминалата година.
Според Осдин мебелите със защита от куршуми могат да достигнат цени до 5000 £, в зависимост от вида на продукта, като бронираната част съставя около 40% от окончателната цена.
“Преди около година бях в лоби на хотел в Централен Лондон и си помислих, че то е донякъде незащитено. Това ми даде идеята – няма нищо подобно на пазара в момента. Може да не спаси всички, но може да спаси някой“, каза още той.
Източник и илюстрация: http://dnesplus.bg