вторник, 9 февруари 2016 г.

Новата германска мултикултурна тоалетна

За „бежанците" в Германия „европейските тоалетни все още са мистерия", пише ИА "КРОСС" позовавайки се на "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Те нямат опит с такива тоалетни и не могат да ги използват, въпреки че на публичните места за тях са сложени специални указания с картинки. И в резултат те често отделят екскременти на пода в тоалетните и баните.
И въпреки че звучи като скеч от телевизионна комедия, FAZ представя нова разработка на германски инженери наречена „мултикултурна тоалетна". Разработката е на производителя на тоалетни Global Fliegenschmidt в Козвиг, Саксония-Анхалт, и новият дизайн е показан за пръв път във вестника в материал със заглавие „Тоалетна, която всеки може да ползва".
Нуждата от новата конструкция тоалетна е обяснена с това, че последните 1,5 милиона пришълци просто не могат да се научат как се изпозват обикновените европейски тоалетни. Няколкомесечните усилия да ги научат да не замърсяват баните и тоалетните са се провалили и производители се опитват да намерят инженерно решение.
„Новата мобилна мултикултурна тоалетна ще реши проблема", пише FAZ и допълва, че така също ще приучва хората на съжителство на културите.
Сегашните указания в обществени тоалетни на арабски и с пиктограми с нищо не са помогнали, защото повечето бедни пришълци познават само дворни тоалетни с дупка и знаят, че се кляка над нея. Затова някои стъпвали отгоре и клякали върху тоалетните чинии и ги чупели.
Много от мюсюлманските пришълци също така не знаят какво е тоалетна хартия и се чистят с лявата, „мръсната" ръка. А в европейските тоалетни няма предвидени съдове и кранове с вода до самата тоалетна чиния. Много от бежанците не разбират и смисъла на душа и ваната, често използват и тях за тоалетни цели.
„Тузи културни различия са непоносима добавка към вече трудната ситуация", пише FAZ. Неразбирането на повечето нови пришълци за европейските тоалетни ги кара да ходят по нужда направо в храстите в паркове и градини, край пътя. Служби и предприятия с мобилни тоалетни не искат да обслужват повече центрове за бежанци, защото се изправят пред проблем с непрекъснато чистене на фекалии не на място.
Друг проблем, с който се сблъскват немските инженери, е че според ислямската култура когато човек е в тоалетната, гърбът му не трябва да е обърнат към Мека. Тоалетните за жени и мъже трябва да са напълно отделени, с различни входове, а зелен цвят в тях не трябва да има, защото това е цветът на исляма.
Затова инженерите разработват новата подвижна мултикултурна тоалетна, която ще бъде разпространена из центровете за бежанци и на други публични места.
Източник: www.cross.bg
Илюстрации: www.cross.bg, Интернет