вторник, 21 юли 2015 г.

Пътят на бъдещето - от пластмаса?

Холандската компания KWS Infra разработва проект за път на бъдещето, който ще е от пластмаса. Този материал ще позволи няколкократно ускоряване на процеса по изграждане на пътната инфраструктура, според изобретателите.
Идеята пътят да не е от асфалт или бетон е на KWS Infra, която е част от голямата холандска машиностроителна компания VolkerWessels, пише ИА "КРОСС". Иновационният проект е наречен просто и разбираемо - PlasticRoad. Той предвижда изработката на специални секции на пътното платно от пластмасови отпадъци, като бутилки, например.
Така направените модули могат леко да се транспортират и бързо да да се монтират на място, като работата се съкращава до седмици, а не до месеци, както в случая с асфалтовото покритие. Интересен момент е, че секциите се правят кухи, което позволява лесно в тях да се монтират тръби, кабели и дренажна система, а не да се копае след това пресният асфалт, както най-обичат да правят у нас например.
Новият материал не се бои от екстремалните температури и се експлоатира без проблем в диапазона от - 18 °С до + 73 °С. Кметството на големия пристанищен град Ротердам се е заинтересувало от проекта. За построяването на първия участък на иновационния път PlasticRoad се предвиждат около 3 години, като в това време се включва провеждането на нужните тестове и решаването на въпроса с ремонта на наличните комуникации.




Източник и илюстрация: www.cross.bg