събота, 18 юли 2015 г.

Как да спим добре в жегата без климатик

Известно e, че човек спи най-добре в прохладно помещение, затова температурата на въздуха в спалнята трябва винаги да бъде по-ниска отколкото в останалите стаи, пише "Днес+". Но когато времето навън е горещо, дори през нощта помещенията не успяват да изстинат достатъчно. А температура по-висока от 24° C се отразява негативно на качеството на съня.
Британският психолог и специалист в областта на здравия сън д-р Нерина Рамлахан дава няколко практични съвета, които помагат на хората без климатик в помещенията да ги охладят достатъчно добре.
На първо място тя препоръчва сами да си направим климатик. За целта са необходими вентилатор и поднос с лед. Включете вентилатора и поставете до него подноса с леда, като насочите в към леглото въздушната струя на вентилатора.
Сложете близо до леглото купичка или чаша със студена вода, с която да напръскате лицето си, ако ви стане горещо. Това осигурява почти моментален облекчаващ ефект.
Ако имате възможност, преди да си легнете, сложете възглавницата и завивката в хладилника. Прохладните чаршафи са гаранция за добър сън.
Никога не отвяряйте прозореца през деня, ако навън е горещо.
Преди да си легнете потопете ходилата си в студена вода, тъй като именно от тях започва охлаждането на цялото тяло.
Ако разполагате със средства, си купете матрак, изработен с материали, които помагат за регулиране температурата на тялото.
Избягвайте употребата на вечеря на горещи храни и напитки. Не забравяйте да пиете повече вода, което също помага за по-добър сън в жегите.
Източник: http://dnesplus.bg