четвъртък, 4 юни 2015 г.

Университет в Австралия. Ученето тук носи естетическо удоволствие

Красивата сграда от фотосите е на Центъра по молекулярни изследвания, разположен в едно от предградията на Мелбърн, Австралия.
Проектът за новия корпус на един от най-старите университети в Австралия е изпълнен от местното архитектурно бюро Lyons Architects.
Тъй като още в началото се е предвиждало сградата да се използва за научни изследвания и за обучение, на площ от 27 000 m² проектантите са разположили лаборатории, аудитории, лекционни зали и офис помещения.
Дизайнът на сградата всъщност преповтаря символа на молекулната химия, запознанството с която за студентите е постепенно, започва от първите етажи (където се намират учебните помещения на 1-3 курс) и движейки се нагоре по етажите, младите хора израстват до статуса на студенти от горните курсове, аспиранти и изследователи.
Авторите на проекта са оформили фасадата на 6-етажната сграда във вид на стоманобетонни клетки, напомнящи модела на молекула. Част от клетките обрамчващи прозорците са издадени еркерно пред останалата фасада - решение внасящо динамика и обем.
Източник и илюстрации: https://vk.com/faqindecor ; https://www.facebook.com/FAQinDecor