неделя, 8 март 2015 г.

Тест: Колко цвята виждате?

Нюансите на цветовете, които виждаме, зависят от броя и разпространението на цветовите рецептори в очите ни, пише "Днес+". Вижте тази палитра. Колко цвята можете да преброите?


Ако виждате по-малко от 20 нюанса: 

Дихромати (далтонисти). Също като кучетата, вие имате само два типа рецептори. Вероятно се обличате в черно, бежово и синьо. 25 на 100 от населението на земята има само два типа рецептори.
Ако виждате между 20 и 32 нюанса:
Вие сте трихромат. Имате и трите типа цветови рецептори (в лилаво/синята, зелената и червената зона). Наслаждавате се на това да носите различни цветове и можете да ги оцените. Също както 50% от хората.
Ако виждате между 33 и 39 цвята:
Вие сте тетрахромат. Също както пчелите, имате 4 типа цветови рецептори (в лилаво/синия, зеления, червения и в жълтия регистър). Жълтият цвят ви дразни, затова и не може да бъде открит в гардероба ви. 25% от хората са тетрахромати.
Ако виждате повече от 39 цветови нюанса:
Сигурни ли сте? Помислете пак!  В този тест участват само 39 нюанса и вероятно само 35 от тях се виждат добре на монитора ви.
Може би тук е мястото да вметнем - доказана факт е, че мъжете различават по-малко цветови оттенъци от жените. Причината за това е много проста - дължи се на различния начин, по който мозъкът обработва информацията. Разликите във възприятието не се дължат на структурата на окото, а са обусловени от мозъчната дейност, като определящ е мъжкият полов хормон тестостерон.
Източник: http://dnesplus.bg
Илюстрация 1: http://dnesplus.bg
Илюстрация 2: internet