петък, 27 март 2015 г.

5 причини куполните къщи да са по-добри от традиционните

Постоянно нарастващото население на Земята и възможната енергийна криза принуждава специалистите да търсят алтернативи на традиционните сгради, отличаващи се с високо ниво на енергийни загуби. Въпреки дозата фантастичност и необичайния вид, съвременните обитатели все повече насочват предпочитанията си към куполните къщи. В този кратък обзор ще ви представим 5 убедителни причини, защо трябва да се строят именно куполни къщи.
1. Енергийна ефективност.
Сферичната форма има най-малка площ сред тела с еднакъв обем. Затова за построяването на купол в сравнение с куб е необходим с 30% по-малко материал и съответно енергийните загуби намаляват със същия процент.
Куполната къща е енергийноефективна
Интериор на куполна сграда
2. Устойчивост на разрушение от природни стихии
Според статистиката по време на земетресение обикновените правоъгълни в план сгради се разрушават, докато куполните остават непокътнати. Много хора се учудват: защо? Учените обясняват тази особеност в реагирането на сградите с основния съставен елемент на куполите - триъгълника. За разлика от четириъгълните форми, по време на земетресение той практически не се поддава на деформация.
Куполните постройки са сеизмично устойчиви
Оригинален дом във формата на геодезичен купол
3. Сравнително неголяма стойност.
В сравнение с традиционните къщи, за куполните постройки се изразходват много по-малко строителни материали, което прави строителството им по-изгодно.
Прозрачна куполна постройка
Още един великолепен пример за куполен дом
4. Безкрайни възможности за дизайн.
На пръв поглед може да ви се стори, че куполните къщи са доста еднообразни. Но възможностите за оформление на вътрешното пространство на подобни къщи са буквално безгранични. Освен това преградни стени и прозоречни отвори може да се правят почти навсякъде.
Оригинален дизайн
5. Ефектен облик.
И в заключение може да добавим, че куполните къщи изглеждат невероятно.
Понастоящем подобни геодезически постройки са много популярни в развиващите се страни. Някои благотворителни фондове застрояват цели села от куполни къщи за хора, пострадали от стихийни бедствия.
Ефектен външен вид
Дизайнерска къщичка от прозрачно стъкло
Източник и илюстрации: www.novate.ru