четвъртък, 19 февруари 2015 г.

Глинени къщи в Румъния възраждат старинните строителни традиции

Домовете, построени от естествени материали, са част от строителните традиции по цял свят, пише GreenTech.BG. У нас такива къщи могат да се видят из почти всички села, най-често построени от камък, дървени греди, глина и слама. Повечето от тях са много стари. Майсторите, които са ги градили, навярно вече не са сред живите.
Затова е интересна и показателна тази история от северната ни съседка Румъния: една смела архитектка се е заела не само да изгражда домове от естествени материали, но и да възражда традицията на строене на такива къщи.
Тази красива къщурка, сякаш извадена от приказките, е глинен дом, изграден от архитекта и поддръжник на строителството с природни материали Илеана Мавродин. Къщата се намира в Банат, Румъния. Самата Илеана Мавродин, заедно с няколко колеги, се е заела да строи къщи от естествени материали из цяла Румъния, за да помогне на местните хората да преоткрият своите традиционни, местни строителни умения. По този начин природосъобразното строителство възражда и духа на местната общност.
На сайта на своята фирма “Casa Verde” Илеана е публикувала подробни кадри от процеса на изграждането на всяка глинена къща. Документирани са стъпка по стъпка полагането на основите, насипването на чакъла, подреждането на сухите каменни блокове, вграждането на гредите за рамката на вратата, подреждането на гредите за зеления покрив.
Освен, че документира и публикува всички стъпки от изграждането на домовете от естествени материали, архитектката е направила и „видео-разходка“ из тази глинена къща в Банат, което е излъчено по румънската телевизия.



Източник и илюстрации: www.greentech.bg