четвъртък, 19 февруари 2015 г.

14 невероятни трика за по-ефективно търсене в Google

Мислите си, че знаете как да търсите в Google? Може и да знаете, но следващите няколко трика ще ви покажат как най-ефективно да търсите в най-популярната търсачка в света, пише ИА "КРОСС", позовавайки се на "Нuffingtоnроst".

1. Дефиниция на дума
Сценарият: Играете Скрабъл с приятели и някакъв тип казва: "Хей,"панацея" не е дума!"
Решението: В полето за търсене просто напишете "define:", следвана от думата, която искате, и Google ще ви отведе направо в значението на думата.
2. Търсене на думи в точен ред
Сценарият: Искате да разберете произхода на един цитат, но Google продължава да дава резултати, които нямат нищо общо с това, което търсите.
Решението: Напишете фразата, която търсите, в кавички и воала!

3. Tърсене на синоними
Сценарият: Търсите информация за "алтернативни източници на енергия." Вие знаете обаче, че този израз има редица синоними, като „възобновяема енергия" например, и поради тази причина искате търсачката да ви изкара материали за всички възможни синоними.
Решението: Сложете тилда/вълничка (~) в предната част на термина, за които искат да получите резултати.
4. Изключване на определени думи
Сценарият: Искате да потърсите вкусни рецепти за хляб рецепти, но не искате да откривате такива, в които се използва мая. И за това има решение.
Решението: След като въведете желаните думи за търсене, добавете знака минус (-), следван от думата, която искате да изключите.
5. Търсене в рамките на определена ценова категория
Сценарият: Искате да си купите нов фотоапарат, но можете да си позволите точно определена сума.
Решението: Напишете продукта, който търсите. След това най-ниската цена, последвана от многоточие (..) и най-високата. Същият трик работи и за датите - ако търсите статия, публикувана в определен период от време, можете да използвате същия трик.
6. Търсене в уеб сайт
Сценарият: Четете интересна статия за Нелсън Мандела на The Huffington Post, но не разполагате с връзката и не можете да си спомните името на публикацията или на нейния автор.
Решението: Напишете "site:", следвана от URL адреса на сайта, който искате да потърсите. След това добавете вашите условия за търсене - в случая името на Нелсън Мандела.
7. Запълване на празни места
Сценарият: Чували сте, че ако смесите пукащи бонбони с ____би станало ____ Проблемът е в това, че не можете да се сетите за нито един от продуктите.
Решението: Напишете вашите условия за търсене, като думите, които не знаете обозначете със звездичка (*).
8. Търсене по тип на файл
Сценарият: Вие трябва да направите някаква презентация на PowerPoint, но преди да започнете искате да видите примерни такива, за да получите вдъхновение..или за да използвате част от тяхната информация.
Решението: Напишете думите, които търсите, а след тях просто добавете "filetype:PPT."
9. Задаване на таймер
Сценарият: Имате определено време, в което трябва да свършите дадена задача или просто имате нужда от напомняме за предстояща среща.
Решението: В полето за търсене напишете „set timer for" и Google автоматично ще ви изкара онлайн таймера като основен резултат. След това лесно и бързо можете да нагласите часовете, минутите и секундите и да стартирате таймера.
10. Решаване на математически задачи
Сценарият: Вие сте ужасно зле с математиката. Или сте добри в изчисленията, но една определена задача ви затруднява прекалено много и имате нужда от помощ.
Решението: За съжаление на учителя ви, Google може да реши задачата вместо вас. Просто напишете в полето за търсене сметките, които не ви излизат.
11. Конвертиране на валути
Сценарият: Планирате пътуване до Тайланд, но идея си нямате колко от техните пари трябва да обмените.
Решението: Въведете името на валутата, с която в момента разполагате, добавете „to" и името на тази, в която искате да обмените.
12. Намиране на GIF файлове
Сценарият: Искате да изпратите много готин GIF от любимия ви филм на приятел, но не знаете къде да го намерите.
Решението: Отидете на Google Images. Кликнете върху "Инструменти за търсене" и след това на "тип." Изберете „анимирани" и си изберете най-подходящото.
13. Търсене по заглавие
Сценарият: Искате да видите как е изглеждала някоя известна личност в гимназиалните ѝ години.
Решението: Напишете "intitle:" думата, която търсите и Google ще ви изкара всички страници, които носят тази дума в заглавието си.
14. Разтърсете Google
Сценарият: Искате да изплашите приятел или просто да се позабавлявате?
Решението: Напишете "do a barrel roll" и натиснете enter.
Ако всичко дотук ви се струва малко, вижте как изглежда следното уравнението на повърхнина в Google (просто го поставете в търсачката на Google и натиснете "search"):exp(-((x-4)^2+(y-4)^2)^2/1000) + exp(-((x +4)^2+(y+4)^2)^2/1000) + 0.1exp(-((x+4)^2+(y+4)^2)^2)+0.1exp(-((x -4)^2+(y-4)^2)^2)

Източник и илюстрации: www.cross.bg