вторник, 2 септември 2014 г.

Футуристичен културен комплекс в Китай

Строителството на обекти предназначени за духовно развитие и усъвършенстване в Китай продължава да изненадва с ускорените темпове и гигантския мащаб. Повод за изненада този път е стартирането на мащабен културен комплекс в една от провинциите на поднебесната империя.
През 2011 година известната архитектурна фирма "Месаnоо" печели конкурса за проект на културен комплекс в провинция Shеnzеn. Проекта на студиото предвижда комплексът да разполага с художествена галерия, музей на науката, младежки център и книжарница. Комплексът заема площ от 95000 m².
Културният комплекс представлява футуристична сграда с 5-етажна конструкция. състояща се от 4 модулни блока, съединени с арки. Избраният за фасадното оформление интензивен цвят бордо откроява ярко сградата на фона на останалите постройки.
Основните идеи вложени от авторите в проекта са: предоставяне на комфортна среда за културни развлечения и образовани, интегриране на комплекса в заобикалящия градски ландшафт, а също и запълване на пустеещото пространство между парка и жилищните квартали, деловия район и градската магистрала.
Планирано е строителството на на внушителния комплекс да приключи през 2017 година.
Още един културен център Сhаngshа Меixihu Intеrnаtiоnаl Сulturе Аnd Аrt Сеntrе се строи в град Сhаngshа по проект на знаменитата Заха Хадид.
Източник и илюстрации: www.novate.ru