събота, 13 септември 2014 г.

Най-високата кула в Южна Америка ще се извиси в Аржентина

Най-високата кула в Латинска Америка - 355 m, ще се извиси в сърцето на столицата на Аржентина Буенос Айрес, пише ИА "КРОСС", позовавайки се на вестник "Преса". Съоръжението ще се намира на остров в река Ла Плата.
Президентът на страната Кристина Кирхнер оповести на страницата си във Фейсбук амбициозния проект, който цели да се превърне в емблема на Буенос Айрес. Тя не се притеснява от факта, че страната официално е в състояние на фалит - втори за последните 13 години. Целият план е на стойност 300 милиона $ и ще обслужва развлекателната и киноиндустрията в холивудски стил с филмови студиа. Част от него ще бъде изграждането на покрит стадион с капацитет 15 000 места, който ще има формата на Фолклендските острови. Територията в Южния Атлантически океан е британска, но Аржентина има претенции към нея. До спортното съоръжение ще бъдат разположени парк и музей на аудио-визуалните изкуства..
Кирхнер уточни, че по този начин ще бъде запълнена липсата на по-големи пространства за концерти и други масови събития, от която продуценти и музиканти се оплаквали от години.
Целият комплекс ще бъде в синьо и бяло - цветовете на националния флаг на Аржентина. Освен с държавни пари той ще бъде изграден и с участието на частни фирми. Очаква се завършването му да отнеме 5 години.
В момента рекордът за най-висок небостъргач в Южна Америка се държи от Чили с Голямата кула в Сантяго - 300 m.
Източник и илюстрации: www.cross.bg