събота, 16 август 2014 г.

Екологични мини-къщи пестят материали и енергия

През 1960 г. д-р Данте Бини, архитект по професия, изобретява „Binishell“ – метод за изграждане на къщи чрез надуваема мембрана и бетонен купол – по-евтин и по-екологичен начин на строителство, разказва GreenTech.BG.. Въпреки че това е довело до изграждането на повече от хиляда „куполи“, практиката е загърбена. До голяма степен това се дължи на всеобщите опасения относно стабилността. Синът на Данте – Николо – също е архитект и днес е решен да съживи метода „Binishell“ за осигуряване на евтини жилища по целия свят.
През 60-те години къщите „Binishell“ стават известни заради бързото време за строителство и ниското въздействие върху околната среда. Поставя се фундаментна плоча и върху нея се надува голям „мехур“, който се простира по целия периметър на плочата. Бетонът се излива върху „мехура“ и се втвърдява така, създавайки куполна структура.
Методът на строителство е ефективен, но се появяват структурни проблеми в някои случаи, което довежда до смъртта на концепцията.
„От 1600 сгради Binishell, построени между 1964 г. и 1980 г., две е трябвало да бъдат разрушени поради структурни причини,“казва Николо Бини.
Един от куполите, които са били демонтирани, е бил използван като място за провеждане на изпити, конференции и дипломни церемонии в Университета Монаш във Виктория, Австралия. 11-метровият купол висок купол е проектиран от бащата на Николо през 1979 г. и издигнат с помощта на 300 тона бетон, стомана и мембрана. Оценката на риска, извършена през 2009 г., разкрива структурни проблеми със сградата и тя незабавно е разрушена.
„Реактивната глина в почвата е накарала основата на Binishell да се усуче, което впоследствие е причинило пукнатини в обвивката“, обясни мениджърът по съоръженията в кампуса на университета Брайън Старт.
И докато принципът на изграждане на малките куполи си остава същият, онова, което кара Николо Бини да вярва в завръщането на технологията, е нейната екологичност и достъпност.
„Ние изцяло сме препроектирали всеки аспект на технологията, не само за да я направим по-безопасна и по-лесна за изграждане, но и за да е по-екологична и по-достъпна“, казва младият архитект. По думите му, това засяга всичко от системата на фиксиране на основите, арматурната стомана, бетонната смес, дизайна и материалите, използвани за „мехура“.
Бини казва, че с новите подобрения куполните къщи стават съвместими с международните норми на строителство. Те са и по-устойчиви срещу силите на природата. „Нашите куполи имат по-нисък център на тежестта, те са монолитни и с непрекъсната точка на свързване към основите…. това ги прави много по-издръжливи на натоварване от земетресения и силни ветрове. Тяхната естествена аеродинамика, дължаща се на самия процес на изграждане, минимизира ветровите натоварвания. Фактът, че са изработени от бетон, ги прави по-устойчиви срещу пожари и наводнения“.
Николо Бини е измислил три нови модела на „Binishell“: една къща, проектирана за средни жилищни нужни и за образователни съоръжения, един модел за евтини жилища и за временни жилища при бедствия, а също и един по-гъвкав вариант, предназначен за индивидуални частни домове и курорти. Бини казва, че„Binishell“ къщите използват наполовина по-малко ресурси отсравними по размер традиционни сгради, струват двойно по-малко, използват наполовина по-малко енергия и могат да се изграждат три пъти по-бързо.
Източник и илюстрации: www.greentech.bg